„Színezzük ki az iskolát!” – második rész.

A ballagás után óriási munkába kezdtünk. Festettünk, színeztünk 10 napon át.

A sok közreműködőnek hála, az udvar után megújult a teraszunk is. A rajzokat az alsós munkaközösség tagjai, a napközis tanító nénik és az iskolapszichológus alkották, színezték napokon át. Munkánkhoz jelentős szülői segítséget is kaptunk.

 
 

Csizmazia Alapítvány pályázat

A Csizmazia Magánalapítvány természetismereti pályázatra több tanulónk is nevezett.

Fotó kategóriában - A természet ébredése témában: Rácz Vivien 8. a osztályos tanulónk dicséretben részesült.

Irodalmi pályamunkát készített Farkas Dóra 7. a osztályos tanuló Legkedvesebb barátom címmel. Kategóriájában díjat nyert.
 
Gratulálunk minden résztvevőnek!
 
 

A nemzetközi környezetvédelmi világnapot megelőző héten iskolánkba érkezett a Magyarország békái vándorkiállítás. Az "Év kétéltűje: a zöld varangy - Keresd a Zöldet!" kampány részeként készült a bemutató. Számos érdekességet fedett fel a hazánkban előforduló békafajok elterjedéséről, életmódjukról szaporodásukról és védelmi helyzetükről.

A kiállítás megtekintése után a „Válaszvadász - Magyarország békái” feladatlap segítségével tesztelhették tudásukat tanulóink.

A hét folyamán egy érdekes előadás részesei voltak diákjaink, melynek címe "Szeretem és nem szeretem" állatok - mit tehetsz értük? Az előadó a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársa volt.

 


"Színezzük ki az iskolát!"
Iskolaudvarunkat megújítottuk. Aszfalt társasjátékokat festettünk a gyerekekkel közösen.

A Kihívás Napja talán az év legaktívabb napját jelenti. 1991 óta kerül megrendezésre május utolsó szerdáján, amely a világ talán legnagyobb egy napon zajló lakossági sportrendezvénye.
Az esemény célja felhívni a figyelmet a sportra, a közösségi játékokra, az egészséges életmódra, kedvteremtés a rendszeres sportoláshoz. Ennek keretében bemelegítést tartottak az 5. a osztály tanulói az óvodásoknak.


 
Intézményünk 7. osztályos tanulói Erdélyben jártak a Határtalanul pályázat keretében.
 

 Újra meg tudtuk tartani iskolánk hagyományos családi napját. Színes programokkal, tombolával, büfével vártuk tanulóinkat és szüleiket. A rendezvény jól sikerült, sokan részt vettek rajta.
 
 

Madarak és Fák napjáról és a Méhek Világnapjáról is megemlékeztek felső tagozatunk osztályai.
 
 

Mozaik kiadó Országos Tanulmányi Verseny
Tanév eleje óta tartó kitartó és alapos munkájának gyümölcseként Kriván-Bíró Kende, iskolánk 4/A osztályos tanulója I. helyezést ért el a Mozaik kiadó Országos Tanulmányi Versenyén Science kategóriában.
A Science kategória bonyolult feladatsorai magában foglalták a természettudomány olyan területeit, mint Földünk flórája és faunája, hegy és vízrajza, ásványok és kőzetek világa, csillagászat, atmoszféra, világűr egy kis fizikával, kémiával vegyítve. Mindezt kizárólag angol nyelven.
Gratulálunk!
 
 
 

 A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya a Bűnmegelőzés Napja alkalmából április 12-én a „Kék tenyér” bűnmegelőzési kampányban való részvételre invitálta a megye iskoláit.

 Csatlakozásunkat az iskola ablakaiba kitett kék tenyér szimbólummal jeleztük. Felkerültünk a megyei „tenyér-térképre”. A visszajelzések száma alapján bűnmegelőzési különdíjban részesültünk.

 
 

  Iskolánk minden tanulója együtt vett részt az „Énekelj a Földért!” kezdeményezésben.


 Digitális témahét: Legyél az Internet Ásza!

 A program megtanítja a digitális állampolgárság és biztonság alapjait, hogy magabiztosan tudjuk felfedezni az online világot.

 

A Föld órája –
Ma kapcsold le a villanyt 1 órára!
A Föld órája kezdeményezés 2007-ben indult Ausztráliából, 2008-ra már nemzetközivé vált. Azért jött létre, hogy összehozza az embereket, és közösen tegyünk lépéseket a fenntartható életmód felé. A szimbolikus akció célja mindig az volt, hogy az összefogás erejével pozitív környezeti változásokat érjünk el.
Ezekben a nehéz időkben a 2022-es Föld órája újabb pillanatot teremt a szolidaritásra, valamint arra, hogy vigyázzunk egymásra és közös otthonunkra, a Földre. Fontos, hogy olyan világot teremtsünk magunk körül, ahol az emberek harmóniában élnek egymással és a természettel, ez pedig csak békeidőben lehetséges.
Csatlakozz te is, kapcsolj ki mindent egy órára!
 
 
 

 

 A Víz világnapja Tankerületi vetélkedőn csapatunk I. helyezést ért el.


A Víz Világnapján (március 22.) kékbe öltöztünk, és egy hullámokat formázó villámcsődületet (flashmob) hoztunk létre a jeles nap tiszteletére.
 
 

 Csatlakoztunk az OGYÉI által meghirdetett HAPPY-hét: Együttes Fellépés a Táplálkozás és Fizikai Aktivitás Terén projekthez, ami az ország egyik legnagyobb iskolai-óvodai egészségvédő programja.

 Az ivóvízfogyasztást hivatott népszerűsíteni. A program révén egyre több fiatal tesz szert játékos formában olyan ismeretekre, melyek hosszú távon hozzájárulhatnak a gyerekkori elhízás terjedésének visszaszorításához.


 

Ebben a tanévben is csatlakoztunk a Pénz7 programhoz. Célja, hogy már fiatal kortól segítse a pénzügyek iránt érdeklődő diákokat ismereteik bővítésében, és felhívja a figyelmüket a mindennapi pénzügyi tudatosságra. Idén pénzügyi témakörben a Pénzügyi tervezés és megtakarítások téma volt a fókuszban.


 A 8.a és 7.a osztály tanulói ellátogattak a Bűvösvölgy médiaértés-oktató központba, Budapestre.

 Az intézményt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság hozta létre, hogy élményszerű programmal támogassa a médiaértés oktatását a 9-16 éveseknek.

 Tanulóink készítettek újságot, reklámfilmet, híradót, rádióműsort és néhány jelenetből álló filmet is. Ismerkedtek az etikus és biztonságos médiahasználat szabályaival, beszéltek az internet veszélyeiről.


Tisza élővilágának emléknapján felidéztük a 2000-ben történteket az 5.-8. osztályokkal.

  


 Iskolánk csatlakozott a Sulizsák – Göncölj a Földért! programhoz, melynek keretei között ruhagyűjtési akciót szerveztünk.

 A behozott holmik állapottól függően vagy újrahasználatba kerülnek, vagy géptisztító rongyként, ipari alapanyagként kerülnek újrahasznosításra. Intézményi szinten 1061 kg ruhaneműt gyűjtöttünk.

 Az iskola a leadott súlynak megfelelően pénzbeli támogatásban részesült, amit az alapítvány számlájára utaltak.

 

 Az év élőlényeiből és egyebeiből elkészült állandó kiállításunk a földszinten kihelyezett tárolókba. Az anyagot a 4.-8. osztályosok állították össze.


 A járványhelyzet miatt idén sem tudtuk megrendezni hagyományos karácsonyi koncertünket.

 Helyette egy virtuális műsorral készültünk, ami az alábbi linken érhető el:

 http://alsovarosiiskolaszeged.hu/index.php/galeria


MosolyManók csomagjait szeretettel gyűjtöttük és küldtük.


Ismét csatlakoztunk a PontVelem Okos Program karácsonyi MosolyManók adománygyűjtő akcióhoz. Jó állapotú, használható játékokat gyűjtöttünk a rászoruló gyerekeknek, hogy ők is vidáman ünnepelhessenek.



A szegedi Kiss Ferenc Erdészeti Technikum a Földünkért világnap alkalmából október 21-én természettudományos vetélkedőt szervezett.
Az első online forduló eredménye alapján iskolánk a 7.a osztályának három fős csapata vehetett részt a döntőn. A rendezvényre az ország több városából érkeztek 7-8. évfolyamos diákok.
Csapatunk a biológiai, természetismereti, erdészeti kérdésekből és ügyességi feladatokból álló versenyen nagyszerűen szerepelt, és az ELSŐ HELYEN VÉGZETT!

Felkészítő tanár: Kónyáné Kapitány Gabriella.
 
  
 

 Kirándultak vállalkozó kedvű diákjaink, családok Nyíregyháza Sóstófürdőre, az Állatparkba.


Világ Legnagyobb Tanórája október 4-8. között valósult meg. Minden évben egy-egy téma kerül középpontba, Idén a Minőségi oktatás és Fellépés az éghajlatváltozás ellen globális célokkal ismerkedhettek a diákjaink.

                                   


 

Lebonyolítottuk az őszi papírgyűjtést.

 


 A lelki egészség világnapját 1992 óta tartják minden év október 10-én. Az elmúlt években világszerte népszerűvé vált ez a nap, ami azt mutatja, hogy a mentális egészségre sokkal nagyobb hangsúlyt kell helyezni, mint azt sokan gondolnák.


A 3. a és 3. b osztály a Napsugaras Tájházban tűnemezeléssel állatokról készített képeket.


Október 4. - Állatok világnapja

   


Megszülettek a Mozdulj a klímáért! 2021-es kampány eredményei
 
2021. szeptember 6. és október 15. között a koronavírus ellenére is 96 oktatási intézmény 20 145 diákja és 2 178 pedagógusa mozdult a klímáért. Iskolánk is részt vett a kampányban.
A feladatokat és az alkotásokat a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség, a Reflex Környezetvédő Egyesület és a Magyar Természetvédők Szövetségének 6 fős zsűrije bírálta el és hozta meg konszenzussal döntését.
 
Egyéni és kiscsoportos szabadon választható feladatokból Földinduló kategóriában:
 
II.helyezett lett Kószó Zorka és Szencsák Máté 3. a osztályos tanulóink verse
 
Szeretettel gratulálunk nekik az eredményükhöz!

 

 


  2021. szeptember 27- október 01. között tartottuk meg a Mozdulj a klímáért! akcióhetet. Iskolánkból 333 tanuló, 37 tanár

  és 7 egyéb munkatárs 15482 zöld mérfölddel járult hozzá az európai kampány sikeréhez.

  Iskolai közösségi akció az idén a „húsmentes nap a menzán” volt.


2021. szeptember 22. (szerda)

 


 

 Az idei tanévtől minden alsós osztályunk bekapcsolódott a „Közlekedjünk együtt, vigyázzunk egymásra!” néven kidolgozott biztonságos közlekedésre nevelő programba


 

 Szeptember 10-én „A Csongrád-Csanád Megyei identitás erősítése” projekt keretében iskolánk minden évfolyamát képviselték tanulók a FOKÁ-n lebonyolított programon.

 


 Környezeti nevelés munkaterve 2021-2022.

ÖKO munkaközösség beszámoló 2021-2022.